Junioři poprvé pocítili porážku

Až v šestém kole NOEN extraligy skončila série vítězství zlínských juniorů. Až do padésáté minuty to vypadalo na prodloužení série výher, ale litvínovští poté udeřili třemi brankami v rozmezí tří minut. Domácím se nepodařilo vyrovnat a Litvínov si odvezl tři body za vítězství 5:4.
6.kolo, so 22.9.2012, ZS Luďka Čajky
Zlín
Litvínov
4:5
(2:1, 2:1. 0:3)

Branky a nahrávky: 8. Haloda (Zbořil, Buchta), 15. Mika (Doležálek), 23. Popelka (Kovařík), 26. Janeba (Buchta) – 10. Průša (Schwarz), 34. Strejček (Písařík, Jurčík), 49. Schwarz (Průša), 50. Jurčík (Průša), 52. Smolka (Strejček, Ejem). Rozhodčí: Dědek – Novák, Goňa. Vyloučení: 4:1. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 60. Střely na branku: 31:35. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 4:1, 4:2, 4:5.

Rozum – Urbanec, Řezáč, Janota, Zbořil, Buchta, Talán, Macharáček – Kovařík, Haloda, Šlahář, Matula, Popelka, Jurík, Janeba, Sedláček, Míka, Doležálek, Fořt, Kundera.

Horák – Kokeš, Cvrk, Svoboda, Jurčík, Fučík, Hora, Strejček, Řehoř, Písařík, Průša, Malík, Válek, Trübenekr, Čeřovský, Zdeněk, Zavřel, Mical, Švarc, Smolka.

Oba týmy nastoupily do utkání aktivně a hra se přelévala z pásma do pásma, ovšem ani jeden z týmů si nedokázal udělat vyloženou šanci, a tak střely končily v síti nad brankou nebo je zablokovala obrana. Zlínu se prvně zadařilo, když si v 8. minutě najel Haloda k modré čáře a ostrou střelou poslal kotouč do litvínovské brány. To Litvínov nenechal bez odezvy a v 10. minutě takřka do prázdné brány dorážel Schwarzovu střelu Jaroslav Průša.

Dále se hrál podobný hokej jako v úvodu třetiny, až v 15. minutě se prosadil zlínský Míka z pravého kruhu po přihrávce Doležálka z rohu hřiště. V druhé půli třetiny hosté zkoušeli různé kombinace útoků, ale domácí Rozum byl v bráně nepřekonatelný. Poslední minuty první části nabídly pár střel na obou stranách, které však obrana a brankáři dokázali pokrýt.

Do druhé části nastoupili hosté ve svižném tempu a za prvních třicet sekund hry hned několikrát ohrozili zlínskou klec. Kvůli technickému problému se na stadionu setmělo, ovšem to se podařilo rychle vyřešit a zápas mohl pokračovat. Nadále však Litvínov tak aktivní nebyl a utkání provázaly nepřesné přihrávky, a tak se hrálo převážně ve středu hřiště. Rozvážný Zlín si počkal na svou příležitost a ve 23. minutě se Kovařík rozjel do pásma a brilantně vyřešil situaci dva na jednoho, když přihrál na Michala Popelku, který nedal Horákovi žádnou šanci a poslal kotouč do klece.

První gól ve druhé části domácí nastartoval, a tak se ve 26. minutě prosadil z pravého kruhu svižnou střelou Jaroslav Janeba, který dostal přihrávku z levé strany hřiště od Buchty. Hosté si vzali oddechový čas a s novou taktikou nadále zkoušeli projít zlínskou obranou, ale Rozum byl vždy připraven a svůj tým podržel. Přes veškeré snažení hostů se domácím dařilo bránit a uzavírat hosty v jejich obraném pásmu, takže v půli druhé třetiny měl hru v rukou převážně Zlín.

Litvínovu se podařilo odrazit zlínský nápor a ve 34. minutě vyslal od modré puk do horního rohu brány útočník hostů Jan Strejček. Litvínov se snažil dotáhnout skóre, ale zároveň si dával pozor na agresivní útoky Zlína. Ke konci druhé třetiny se hrálo střídavě na obou stranách a zásluhou obou gólmanů se stav do konce třetiny nezměnil.

Ve třetí části se hrál rozvážný hokej a nikdo si nedokázal vytvořit pořádnou šanci. Zlín ale svůj tlak navyšoval, a proto soupeř volil opatrnou hru vzadu. Při velkém tlaku do útoku však domácí zanevřeli na obranu a ve 49. minutě inkasovali branku od litvínovského Schwarze, kterému přihrával Průša v situaci dva na jednoho. A hned v 50. minutě dorovnal podobným způsobem jako u branky předchozí litvínovský Jurčík, kterému opět nahrával Průša.

Vyrovnaný stav vyostřil situaci a z potyčky u litvínovského brankáře Horáka, si v zatím beztrestném utkáni odnesli tresty na straně hostů Fučík a na straně domácích Jurík. Oba dostali osobní tresty za hrubost a Jurík navíc dvě minuty za sekání. Svou první přesilovku využili Litvínovští na plno a v 52. minutě dorážel mezi Rozumovy betony Pavel Smolka, čímž poslal svůj tým poprvé v zápase do vedení. Zlínští se dostávali do dobrých šancí, ale litvínovský Horák jejich snažení mařil a podržel svůj tým až do úplného konce.

Ohlasy trenérů

Robert Svoboda (PSG Zlín): To se těžko hodnotí, byl to vyhraný zápas, první dvě třetiny jsme byli velice aktivní a lepší. Měli jsme nějaké nevyužité šance. Soupeř zápas otočil a ve třetí třetině se nám nepodařilo vyrovnat. Litvínov zaslouženě vyhrál.

Radim Skuhrovec (HC Litvínov) Myslím si, že za druhou polovinu zápasu jsme si vítězství určitě zasloužili, v první polovině nás stejně jako v ostatních zápasech trošku trápí koncovka - máme osm tutových šancí a gól nepadne. Soupeř má šance dvě a obě promění. Za druhou polovinu zápasu si to vítězství dnes kluci zasloužili.